Andre kirker i Oslo

Det er svært mange kirker og kristne kirkebygg i Oslo. Noen eies av kommunen, mens andre eies av private menigheter. Mange av kirkene i byen er forholdsvis nye, ettersom det ble bygd nye kirker etter hvert som byen vokste.

Den norske kirke

aker6Den norske kirke har 12 kirker i Oslo. Uranienborg kirke ligger på høyden bak slottet, og ble vigslet i 1886. Kirken har plass til 600 mennesker. Oslo domkirke var ferdigbygd i 1697, og er hovedkirken i Oslo bispedømme. Kirken benyttes blant annet av kongehuset. Tidligere het kirken Vår Frelsers kirke, men navnet ble endret i 1950. Ris kirke er fra 1932, og er et landemerke i Oslo.

Bakkehaug kirke er en moderne kirke fra 1959. Vestre Aker kirke er fra 1855, og har plass til 500 mennesker. Kirken ligger på en høyde ikke langt fra Ullevål sykehus. Ullern kirke er fra 1903, og ligger på eiendommen Holgerslyst i bydelen Ullern. Holmenkollen kapell ble opprinnelig bygd i 1903, men bygningen ble ødelagt av brann i 1992. Det nåværende kapellet er formet etter gamle stavkirker.

aker7Nordberg kirke sto ferdig i 1962, og har 600 sitteplasser. Frogner kirke ligger i Bygdøy allé, mellom boligblokker. Kirken er fra 1907. Fagerborg kirke er fra 1903. Sofienberg kirke ligger i Rathkes gate. Paulus kirke ble tegnet av arkitekt Henrik Bull. Grønland kirke er fra 1868, og er en av de eldre kirkene i byen. Kirken har plass til 800 personer, og er et kulturminne.

Den katolske kirke

aker8Sankt Olav domkirke tilhører Oslo katolske bispedømme. Den er sognekirken for den katolske St. Olav menighet. Kirken ligger på Hammersborg, og ble innviet i 1856. Kirken ble bygd ved hjelp av private gaver og innsamlinger i andre land. Dronning Josefine ga mest penger til byggingen. Kirken ble den andre katolske domkirken i Oslo, etter St. Hallvard domkirke, som mistet sin status som katolsk kirke ved reformasjonen. Bredtvet kirke er en annen katolsk kirke i byen. Også St. Dominikus kirke, St. Hallvard kirke og St. Joseph kirke drives av den katolske kirke.

Andre menigheter

Mange av kirkene i Oslo tilhører andre kristne menigheter, og viser det store mangfoldet av kristendom i landet. Her er en liste over noen av dem:

 • Adventkirken eier og driver Adventkirken Betel og Adventkirken Ulsrud.
 • Pinsebevegelsen driver Filadelfia Oslo, Maran Ata tempelet og Salemkirken.
 • Bjølsen Misjonskirke tilhører Det norske misjonsforbund. De driver også Oslo misjonskirke Betlehem.
 • Centralkirken tilhører Metodistkirken. De driver også Metodistkirken på Bjølsen og Metodistkirken på Grünerløkka.
 • Jesu Kristi Kirke drives av De siste dagers hellige.
 • Kristensamfunnet kirke drives av menigheten Kristensamfunnet.
 • Det Norske Baptistsamfunn driver 1. Baptistkirke og Vålerenga baptistkirke.
 • Den nyapostoliske kirke tilhører menigheten med samme navn.
 • Ryenberget kirke drives av Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn.
 • Vestre Frikirke og Østre Frikirke eies av Den evangelisk-lutherske frikirke.
 • Storsalen eies av Normisjon.
 • Templet eies av Frelsesarmeen.

Ortodokse kirker og utenlandske kirker

aker9Oslo har selvsagt også ortodokse kirker, samt utenlandske kirker. Hellige Nikolai ortodokse kirke er underlagt Den ortodokse kirke i Konstantinopel, og er en av de nyeste kirkene i Oslo. Maria bebudelseskirke er underlagt den gresk-ortodokse kirke. Vår Frelsers ortodokse kirke tilhører Den russisk-ortodokse kirke.

Det finnes også en amerikansk kirke i byen, som heter American Lutheran Church. Evangelische Gemeinde deutscher Sprache er den tyske evangeliske kirke i Oslo. St. Edmund Church er den engelske kirken i byen, og den er underlagt Church of England. Svenska Margaretakyrkan tilhører den svenske kirken, og den svenske menigheten i byen. Oslo sjømannskirke er besøkt av kristne sjøfolk fra hele verden. I tillegg har Oslo flere andre kirker og kapeller som eies av Oslo kommune.